Saringebloggen

Juni månad redan

 Tiden rusar och så mycket tid finns inte att sitta och skriva längre.

Valparna växer så det knakar, äter redan duktigt själva av annan föda än mamma Maggies. De sover hela nätterna igenom och vaknar till först när tuppen Kurt ger sin första signal att en ny morgon är här.

Deras hage är nu ombyggd så mamma Maggie kan bestämma själv om hon vill vara inne hos valparna eller ute på vift nånstans. 

Det händer mycket i deras utveckling varje dag, de leker och busar runt med varandra och har fått lite nya leksaker att ha kul med.

Ett mycket trevligt valpgäng den här kullen. Glada, nöjda och pigga.

Jag har nu haft förmånen att få träffa er alla blivande valpfamiljer och kan konstatera att jag ännu en gång har haft turen att få de allra trevligaste valpköparna. 

Känns väldigt bra kan jag säga !

Våren 2022

En lång och svår vinter börjar lida mot sitt slut. Hemsidan har legat nere länge i väntan på ny inspiration och ork. Det har varit sjukhus med operation av ny höftled och knappt ens möjligt att sätta sig vid datorn.Nu återstår det efter smärtbefrielseen lång rehabilitering för att kunna gå utan hälta. Jobbigt , ja på det personliga planet men det våras ju och nya små valpar vänligen kunna förgylla tillvaron om några veckor. Trots det förfärliga läget som nu råder i Europa så är det bara att kämpa vidare. 
Vi ber en stilla bön att något eller någon kan lyckas få ett slut på lidandet i det krigshärjade Ukraina. 

Oj vad tiden gick fort !

 Det här med pandemitider sätter sina avtryck i det mesta vi gör. Även när det gäller inspiration att skriva på hemsidan. Dumt att ropa Hej men familjen har än så länge klarat sig och de vuxna har snart fått sina vacinationer. Slappna av kan man nog aldrig, möjligen andas lite lättare i hopp om att det någon gång ska vara över i den här omfattningen.

Det är så många som fortfarande önskar en valp i sitt liv och min intresselista börjar bli km-lång snart. Visst kan man få anmäla intresse för en valp ur kommande kullar och jag tillämpar inte principen " först till kvarn". Jag försöker lyssna in vilket liv man har att erbjuda en valp/hund. Min långa erfarenhet av uppfödning och rasen brukar leda mig rätt.

Inte heller i år kommer jag att att emot besök av de som önskar valp eller bekanta sig med rasen. Då valparna är födda kommer jag att ta kontakt med de som finns på min intresselista för att höra om intresse kvarstår och ge mer information inför ett valpköp.

Jag presenterar alla valpar med bild och man får utifrån dessa försöka hitta sin valp. Senare då individ är bestämd kommer det också gå att följa sin valp via små videofilmer.

Väntade kullar är i ögonblicket Dolores och Glen med förväntad valpning i v 21. En vecka senare väntas en kull efter den unga tiken Dicte och även där är det Glen som är pappa. 

Vi ser fram emot en glad valp-vår och sommar !

Halvtid snart...

  Så trist det är att i dessa coronatider inte kunna bjuda hem alla mina valpköpare och låta dem beskåda de små underverken live.

En fantastiskt fin kull med bara flickor denna gång och så härliga färger och personligheter  ! Nu är de snart fyra veckor gamla och har precis börjat upptäckka livet utanför sin valplåda.

Såklart jag vill visa upp dem ! För bättre än så här kan det inte bli, helt underbart gäng !

 

Julbestyr

  Det klappar onekligen mot jul även i år även om det blir en annorlunda jul här i Saringe i flera avseenden. Dolores valpkull är resklar innan julhelgen och i nästan samma stund som de reser iväg till sina nya hem så kommer vår Lykke att nedkomma med en valpkull. De är beräknade att födas på julafton men nästan aldrig stämmer ett datum för valpning. Gissar på ett par dagar tidigare.

Så ingen rast och ingen ro. Men ni är många därute som i dessa tider önskar en liten ny familjemedlem så jag beslutade att låta ta ännu en valpkull. Får ta det lite lugnare nästa år i stället då det blir valpar tidigast till sommaren. Måste hämta andan lite efter detta omvälvande år.

Inte kan vi fira jul tillsammans med alla barn och barnbarn heller, det heter ju max 8 personer även inom familjen. Skulle vi samlas alla blev antalet 30 personer och det går ju bara inte i dessa tider !

Bara att hoppas på bättre tider om ett år eller två ...

Det går undan nu...

 Det är så väldigt kort tid man har med sina små valpar. De äter och växer så otroligt fort.

Mamma Dolores tar fortfarande väl hand om sina 8 små juveler men de har börjat få äta annan föda än mammas den senaste veckan. Går jättebra, de står alla och väntar på matskålen och skyndar sig att komma fram först för att tömma den.

Första advent passerad. En mycket annorlunda advent. Blev ingen adventskonsert i kyrkan som brukligt. Ett tänt ljus på köksbordet och Peter Jöback på Mix Megapol fick ersätta.

Dags för ny kloklippning och avmaskning den här veckan är det också. Nya foton är tagna och finns i valplådan.

Valparna ska också få prova på att springa genom en agilitytunnel på köksgolvet, vädret tillåter inte utomhusvistelse, de är ännu för små att utsättas för kyla och väta. 

Nu väntar vi in 2a advent...sedan 3e.....och den 4e advent är vi resklara

Dolores valpar

  

Så går livet vidare, pandemi, covid-19 till trots. Vi tar det väldigt försiktigt här i Saringe. Skulle vara katastrof om någon av oss i familjen drabbades. Med 8 nya små liv att värna om måste vi orka och finnas på plats dygnet runt. 

Mamma Dolores är duktig med sina små som äter och växer precis som de ska. Nu är det en vecka kvar tills valparna får ta emot ett litet besök av sina blivande familjer. Det blir inget långdraget besök, men tillfälle att se din valp "live" och kunna ta lite egna bilder.

Det är svårt att ensam få till bra bilder på en valp och just nu släpper jag inte ens mina vuxna barn över tröskeln så det får bli som det blir. Lägger man dem för forografering på ett mjukt underlag så börjar de genast sno runt och leta efter något att snutta på. Ska prova med någon låda eller kartong i stället och försöka vara snabb innan de tröttnar, vänder sig bort och bara visar sin svanstipp.

Så återigen, tålamod ni som väntar på bilder...några av dem har jag lyckats fånga upp under gårdagen, provar igen under dagen med de övriga.... puh !

Veterinären väntar på oss...

 Så är vi där...snart dags att skiljas åt. Tiden har bara sprungit iväg och nu springer valparna sin väg.

Sex stycken pigga, glada, supertrevliga små valpar är strax redo för världen och nya äventyr.

Vi skulle ta de sista fotona idag...gick sisådär. Inte fick vi dem att vara stilla så länge att mer än en svans fastnade på bilden så vi beslöt att ta upp i famnen och hålla fast dem. Blev ett hyfsat godkänt resultat i alla fall ! 

All  "Lycka till" vi kan önska ger vi till er alla våra valpköpare !

 

Sista veckan med gänget !

Tom, Martin, Kurt, James, Lisbeth och Miss M flyttar om en vecka till sina nya familjer. 

 Så är tiden med denna fina lilla valpkull snart slut. Den sista veckan har tagit sin början, valparna är inne på sin åttonde levnadsvecka och är strax flygfärdiga.

Först väntar ett besök hos veterinären för koll av hälsostatus, vaccination och id-märkning. Vårt bagage är packat och med spänning väntar vi på att våra nya liv ska ta sin början.

Mamma Maggie har varit så duktig med sina små, lekt och fostrat efter alla konstens regler. 

Det kommer att bli tomt efter de sex små liven och kanske dröjer det nu ett tag innan valplådan fylls igen...

 

 

Tiden går fort..

 Redan två veckor gamla. Öppnat våra ögon och plirar mot världen med förundran. Vi är runda och goa allihop, mamma Maggie har gott om mat åt oss.

Sommaren har kanske inte varit som den brukar men den har snart passerat utan större bekymmer för oss här ute på landsbygden. Distans håller vi fortfarande och ingen bjuds in över vår tröskel som inte hör till familjen.

Några av våra vuxna hundar har fått flytta till egna familjer men avelsrätten har vi kvar på de flesta så vi kommer att ses igen framöver.

Nu längtar vi till hösten och svamparna i skogen !

Nu är de här !

 Så kom då den efterlängtade valpkullen ! Under natten mellan den 22-23/7 föddes 6 små nya underverk. Alla jämnstora, fina, friska med härlig färg och teckning.

Mamma Mona Lisa klarade allt själv med lite stöd och uppmuntran från oss fyrbenta. Hon lämnar just nu inte sina små för en sekund, matskålen får vi sätta under hakan så hon ska slippa lämna valparna.

Det går ju över ganska snart som tur är, och om några veckor får man ju dela ut mutor för att få henne gå in och ge di till sina valpar. En otrolig utveckling under en väldigt kort tid.

Nu ska vi ta igen oss lite efter nattens övningar och sedan se över vår intresselista för valp. Men 6 valpar är just sex st och kan inte räcka till mer än 6 familjer så ni som nu blir utan önskar vi lycka till på annat håll eller välkomna tillbaka i framtiden. Ännu en tik, Lykke, kommer att paras senare i höst..

Underliga tider..

 Vilket år det blev på grund av denna corona-pandemi som drabbat oss och hela världen .

Här på Saringes kennel har vi satt oss själva i karantän för tre månader sedan. Den stora kull som levererades i mitten av juni månad har kommit till bra hem och familjer trots detta. Ett besök fick de valpköpare göra innan de hämtade sin valp och besöket fick äga rum utomhus. Men som tur är gick det bra det också.

Samma förfaringssätt kommer vi fortsatt att behålla när den kommande valpkullen ska hitta sina nya hem. Man får försöka välja sin valp utifrån bilder och lita på mitt omdöme då det gäller att fördela valparna rättvist. Här finns ingen turordning som " först till kvarn" utan jag lyssnar in vad varje familj som önskar en valp har att erbjuda för framtid och liv. 

Att valparna inte kommer att räcka till alla är uppenbart men med detta svåra pandemi-läge så kommer jag ändå göra mitt allra bästa för att placera valparna hos rätt familj.

Sedan får vi verkligen hoppas att den här situationen världen över snart får ett slut och ände.

 

 

Valplängtan

 Nu har Luna det jobbigt värre. Vaggar fram på de korta promenader vi tar ganska ofta. Och matlusten börjar tryta, inte mycket som smakar längre och inte heller kan det få plats så mycket mat i den stora magen. En grillkorv kan slinka ner men inte så värst mycket nyttig mat, det bryr hon sig inte om. Ska prova att koka en kyckling och försöka fresta henne med.

Sista dräktighetsveckan tar nu sin början och tiden ut kommer hon nog aldrig att gå. Oroliga blir nätterna då man springer upp och tittar till henne stup i ett. Nu längtar vi efter de små nya liven med spänning. Hur många är de ? Hur ser de ut i färgerna ? Hur många pojkar och hur många flickor ? Ni är många därute som väntar med oss, väntar på att få se resultatet. Det kommer snart..det är nära nu...

Oroliga tider

Först kom "Dennis" och blåste iväg taket på växthuset. Sedan kom Corona och blåste sitt virus över allt och alla. Sitter just nu i självpåtagen hemkarantän och låter barn och barnbarn hålla sig på avstånd. Jag vill helt enkelt inte bli drabbad av detta virus då jag räknas in i riskgrupperna. Bättre då att ta en paus från själva livet ett tag. Har att göra ändå och lider inte påtagligt av min isolering.

Vår otroliga super-mamma Luna bär nu på sin sista valpkull. Nyfikenheten drev oss att låta göra ultraljud för att se hur många små liv där fanns i hennes mage denna gång. Veterinären började med att ropa " oj,oj oj...valpar ! Det är en hel drös därinne !" Ca 10 st räknade han till så Luna har hållit stilen hela sin fertila tid igenom. Kullarna har varit 10, 8, 10, 10 och nu då 10 igen. Ingen dålig prestation av en liten gårdis ! Men sedan ska hon få gå i pension. Kanske behåller jag en liten tikvalp för att se om hennes fertilitet och gener går i arv...

Så i ca vecka 17 beräknas de små nya anlända, till dess är det bara att mata på så gott det nu går. Aptiten brukar inte vara på topp !

Ta hand om er alla i dessa Corona-tider !

Det våras äntligen !

 Trots att det aldrig riktigt blev någon vinter så har det varit mörkt, dystert, blåsigt och regningt värre i flera månader. Nu syns äntligen åter ljuset vid horisonten. 

Flera av våra tikar bestämde sig för att gå i löp samtidigt. En jobbig period då de kan bli rätt så "bitchiga" mot varandra men värst är det kanske ändå för våra hanar.

Luna väntar nu sin sista valpkull och pappa blir ännu en gång vår stilige Glen. Det blev så fina valpar efter dessa båda att de får en chans till.

Vår Mona Lisa ("Maggie") väntas också löpa snart och kommer då att paras med Saringes Jon Snow.

Lykke är på väg in i ett löp och kommer att paras

Dolores som löper nu ville inte veta av den tilltänkte hanen så hon får stå över till nästa gång.

Lite jobb finns efter stormarnas framfart, växthuset behöver ses över inför ny odlingssäsong och vi har ett nytt hus för tik med valpar som ska färdigställas innan april månad. 

Välkommen säger vi till våren 2020 !

Får man sätta upp julbelysningen nu ?

Undrar bara... det är så mörkt här på landsbygden..man längtar efter ljusslingor i träd och buskar.

Känns ännu långt till 1a advent !

Våra små valpar i lådan växer så det knakar och en bättre mamma till sina små än vår Maggie har jag nog aldrig tidigare haft. Hon sköter om dem och fostrar dem på allra bästa sätt.

Valparna är lugna och fina, har idag fått sina klor klippta och fått sin andra avmaskning. Passade på att fixa nya bilder på dem också, några av dem finns nu utlagda till åskådan i valplådan !

Äntligen fått på nya vinterdäck på bilen. Så nu kan vi ta oss fram säkrare på vägarna i vinter. Ska fara ner till Örkelljunga om ett par veckor och hämta hem en ny liten gårdiskille, "Tage", blir hans namn.

Sedan boar vi in oss och sitter lugnt fram till vårkanten då vi planerar att låta para vår "Dolores" för första gången, följt av en sista kull efter vår supermamma "Luna" innan hon blir pensionär.

 

 

 

Vintertid ! Så får vi tillbaka en timme igen ..

 Alla löv har blåst bort. Träden står kala och trista i väntan på snö och is.

Barnbarnen fixar med sina pumpor till Halloween. Själv har jag tvättat fönster och bytt ut gardiner.

I valplådan börjar det nu röra på sig. De små har öppnat sina ögon och plirar nyfiket på världen. De har idag för första gången fått stifta bekantskap med den lilla klotången.. Sådär tyckte de nog, ingen riktig panik men coolast var Black, han bara gäspade. Var väl trött efter att ha legat och provsmakat i mammas matskål. Framåt kille !

Vi väntar besök i stundande helg av intresserade som vill hälsa på de små krabaterna. 

 

Glöm inte att ställa tillbaka klockan !

Redan oktober månad...

 Så fort tiden springer iväg. Snart är vintern över oss och motorvärmare, isskrapa, vantar och mössa ska letas fram ur sina gömmor.

Det blev mycket åka husbil sommaren som gick men idag var det dags att vinterställa bilen med allt det pyssel som detta innebär. Tråkigt men nödvändigt. Bara att längta och drömma om våren  !

Vår Mona Lisa nedkom med sin första kull igår den 7 oktober. Fem små nya liv att värna om. En härlig, rolig tid att få se dem växa till sig och ett stort ansvar att finna rätt familj när det blir så dags framåt 1a advent.

En liten ljus tös, "Dicte" kom hem till oss för att växa in i vår flock. Söt som socker och världens goaste lilla tjej.

Och nästan samtidigt fick Saringes "Drömmen om Elin" , (Gilla ), flytta tillbaka hem till oss. Hennes familj kunde inte ha henne kvar och då hennes utseende är så otroligt vackert beslutade vi att låta henne få en plats i avelsflocken.

Sysslolös är det ingenn risk att man blir !

 

 

 

Sommaren är kort....

 För oss som är bönder blev det ändå ett gott skördeår om vi jämför med förra året. I vinter ska inga djur behöva svälta.

Resor med husbilen har dominerat hela sommaren, jag har kört garanterat mer än 1000 mil kors och tvärs genom Europa och Sverige. Europa bjöd på extrem värme så det var ganska skön att få styra norrut mot Tornedalen efter den upplevelsen, detta trots mygg och knott i stora svärmar så fort man drog åt handbromsen.

Vi läser i dagarna om hur hundar i Norge insjuknar och avlider utan att man hittat orsaken. Så fruktansvärt att detta kan ske. Bara att be och hoppas det kan fastställas en diagnos och att det går att åtgärda problemet med det snaraste.

Önskar en fin höst till alla !

 

Tomt i valplådan...

Nu har strax alla valpar lämnat boet och Saringe. De sista två, Daisy-Rose och Anna-May reser idag med båt till Finland. De kommer att bo grannar hela livet vilket känns extra roligt.

Vår tik Lykke kommer att paras under löp nu i juni. Även denna gång blir det vår tjusige Glen som får bli pappa. Valparna i Lykkes och Glens tidigare kull blev så otroligt vackra i sina färger, mörkt chokladbruna, och vi tänkte oss nog att behålla en sådan choklad-valp för framtida bruk i avel.

Vår unga tik Mona Lisa kommer även hon att paras, hane ännu inte bestämd. Det bli hennes första kull. Hon är en otroligt snäll och social tik så där är förväntan stor på trevliga så valpar.

Men nu först några veckors ledighet och återhämtning. Sommaren står för dörren och alla djur ska ut på bete. Det är pingsthelg med konfirmationshögtid, besök med barnbarn på Tomteland och en och annan husbilsresa som hägrar...